Drevored Tonija Gašperiča

Drevored Tonija Gašperiča

Leta 2015 je 70. rojstni dan praznoval Toni Gašperič, eden najbolj znanih Metličanov in Belokranjcev. V Metliki so se mu na svojevrsten način zahvalili za vse, kar je poklonil rodni Beli krajini. Najprej so ob Cesti bratstva in enotnosti predali namenu drevored Tonija Gašperiča, v katerem raste sedem lip. Za mnoge sprehajalce pa bosta dobrodošli tudi dve klopci ob vse bolj priljubljeni sprehajalni poti. Toni je dobil v dar tudi 70 steklenic metlička, na katerem je njegova podoba, zdaj pa je na voljo tudi na policah Hiše dobrot Bele krajine.

Toni je ustvarjal skoraj pol stoletja, piše, nastopal na domačih in tujih odrih, pred mikrofoni in kamerami. Bil je  avtor in interpret humorističnih skečev, avtor besedil za popevke, komedijant, ki je do solz nasmejal številne gledalce in poslušalce iz Slovenije, pa tudi naše zdomce, ki živijo po vseh kontinentih.

Toni Gašperič's Avenue

In 2015 Toni Gašperič, one of the most famous Metlika’s townsmen, celebrated his 70th birthday. For his many contributions to his native Bela krajina, the town of Metlika showed its gratitude in a specific way. First, by dedicating to him and naming after him a tree-line of seven lime trees by the “Cesta bratstva in enotnosti” road. Many pedestrians will also welcome the two benches on the increasingly popular footpath. Toni was also gifted 70 bottles of Metliček wine bearing his likeness, which is now also available to buy at Hiša dobrot Bele krajine.

Toni’s creative career lasted for nearly half a century of writing and performing on stages in Slovenia and abroad, in front of the microphone, and in front of the camera. He authored and interpreted humorous skits and wrote lyrics for popular tunes. He was a comedian, who made numerous Slovenian audiences laugh until they cried, both in Slovenia and among Slovenes living on all continents of the world.